Udvalgt til dig
Seneste nyheder
Arkiv
Søg på emne

Interview med chefgreenkeeper Bent Kristensen (til sidst i artiklen)


Man ved, det er et dårligt tegn, når den hyppigst forekommende birdie på banen er en måge. Billedet her er fra Made in Denmark 2016, men kunne også være en illustration af det danske golfefterår i 2017.

Foto: Henrik Schou

Historisk vådt efterår medfører mange banelukninger

29/11 - 2017 | Claus Rødgaard Thomsen

I 1990 var Poul Schlüter statsminister. Freddie Mercury levede endnu. Nick Faldo vandt to majors. Og det regnede afsindig meget om efteråret.

Faktisk skal vi helt tilbage til netop 1990 for at finde et efterår, hvor det har regnet lige så meget som i år.

Det kan man forvisse sig om hos DMI, men man kan også bare spørge de danske golfklubber.

- Det er helt ekstremt, det her. Omvendt kan man sige, at det er sgu’ ens for alle. Der er ingen, der går ram forbi.

Sådan lyder det fra Morten Delcomyn, der er formand for Vestfyns Golfklub.

Her plejer man at nyde et problemfrit efterår med en bane, der fuldt ud åben til spil på sommergreens indtil december.

Men i år har man haft banen lukket helt eller delvist i flere perioder lige siden slutningen af september. Morten Delcomyn vurderer, at banen sammenlagt har været helt lukket i 14 dage over den periode.

- Vi værner meget om vores bane. Banen er vores største aktiv, og vi vil hellere lukke den en dag end at smadre den, siger han.

I Vestfyns Golfklub har man vurderet fra dag til dag, i hvor høj grad banen har været egnet til spil.

Allerede nu, hvor der stadig mangler nogle dage af november, kan man hos DMI konkludere, at efteråret 2017 er historisk vådt.

Man forventer, at de tre efterårsmåneder vil give et facit på 287 millimeter regn, hvor normalen de sidste ti år er på 233 millimeter.

I 1990 faldt der i efteråret 287 millimeter. Et tal, som man altså skal helt frem til i år for at matche.

- Det er mit indtryk, at langt de fleste baner har været lukket i større eller mindre perioder i dette efterår. Og det er ikke normalt, siger Torben Kastrup Petersen, der er banechef i Dansk Golf Union.

- Det er betydeligt værre, end det plejer at være, istemmer sekretariatschef Niels Midtgaard, når han skal fortælle om de forholdsregler, man har måttet tage i Næstved Golfklub.

I det sydsjællandske har man i seks uger måttet lukke banens fire afslutningshuller, og da Golf.dk taler med Niels Midtgaard tirsdag er hele banen lukket. I Næstved har man yderligere en udfordring med kommunale vandrør, som ikke fungerer, som de skal, og det er med til at oversvømme banen.

Man har taget den konsekvens, at medlemmerne nu bliver bedt om at lade trolleyen blive hjemme og anvende bærebag i stedet. Spillerne må lægge op over det hele - også i roughen.

Niels Midtgaard siger, at han ikke har regnet på de økonomiske konsekvenser af de store vandmængder.

- Men indtil midten af oktober gik det også fint nok, så det har mest været den sidste del af efteråret. Men for medlemmerne er det selvfølgelig irriterende, fortæller han.

Et par hundrede kilometer mod vest har også Herning Golfklub haft sit hyr. Banen har været helt eller delvist lukket en uge i september og det meste af oktober. Det har kostet greenfeeindtægter og klubbens restaurant har måttet modtage nogle aflysninger.

- Og så har det ikke engang været så slemt, som vi kunne have frygtet. Vi har lavet nogle terrænhævninger på nogle huller, som ellers ville have været helt oversvømmet, siger Bo Møller, der er golf manager i klubben.

Herning Golfklub har en lavt beliggende bane, og ifølge Bo Møller har egnen modtaget endnu mere regn i efteråret end landsgennemsnittet. Derfor kan det ikke undre, at sæsonen har været hård ved klubben, hvor man sidste år kunne spille hele banen uden problemer til og med uge 42.

Men der findes nogle baner, som har holdt stand.

På Åskov Golfklubs hjemmeside står der ganske vist, at man selv skal samle sine rangebolde op, da det er for vådt til, at bilen kan køre på rangen.

Men ellers er banen fuldt spilbar med den eneste undtagelse, at man spiller fra vintertees, og der er områder man må gå uden om. Det har den faktisk været hele tiden, fordi den ligger på sandjord.

- Vi har været forskånet. Men jeg ville da gerne have været regnen foruden, fordi så havde vi kunnet arbejde med omlægning af banen. Men man kan ikke arbejde med banen, når det regner hele tiden, siger Bent Kristensen, der er chefgreenkeeper i Åskov Golfklub.

Den tunge regn har blandt andet forhindret, at man kunne dresse greens og renovere en søkant, som man gerne ville.

Bent Kristensen kan fejre 25 års jubilæum i Åskov Golfklub til næste år. Han har aldrig oplevet et efterår som dette.

- I hvert fald ikke, hvor der er så lange perioder med regn. Vi plejer altid at have en uge eller 14 dage med tørvejr, siger Bent Kristensen.

Tags: